Ten eerste: goedkoop is niet altijd bestkoop. Zeker niet als je het hebt over webhosting.
We spreken dan over de provider die je website online zet. Mensen klikken snel weg als je site te traag laadt. En dat is nu net wat je hebt met de goedkoopste abonnementen. Dat is dus meestal niet de beste optie.
Behalve snelheid, zijn ook volgende dingen belangrijk:
- de back-ups en of ze makkelijk terug te zetten zijn indien nodig,
- of er een werkomgeving is (een kopie van je site) om dingen te testen,
- of er gemakkelijk & gratis extra opties zijn voor o.a. een SSL-certificaat (veiligheid), caching (snelheid website), optimaliseren van afbeeldingen (snelheid),
- waar staan de servers (snelheid & privacywetgeving),
- het gebruiksgemak van het controlpanel,
- of ze gespecialiseerd zijn in de technologie die je wil gebruiken, bijv. WordPress,
- en of je dat dan kan installeren met 1 klik of dat je alles zelf moet doen, weten en kennen.
Neem dus niet te snel een beslissing. Je kan je website later nog verhuizen maar dat is meestal niet iets wat je graag doet en dat blijft spannend tot je site weer werkt op je nieuwe stek.
Eventueel kan je starten met een goedkoper abonnement bij een goede provider. Upgraden bij dezelfde provider is simpeler dan verhuizen.
Ten tweede: zelf leren of laten maken?
Een website is een levend iets. Het is niet zo dat je klaar bent als je website af is. Dan begint het pas 😉
Natuurlijk wil je de inhoud geregeld aanpassen & uitbreiden: de teksten, de foto’s enz.
Maar dat niet alleen: je moet ook de technische updates doen want anders loopt je website gevaar en zal hij vroeg of laat niet meer werken.
Daarenboven heb je als ondernemer altijd nieuwe ideeën die je wil uitproberen.
Je wil ook een mailinglijst koppelen aan je website. Of je wil mensen van een facebook-campagne naar je site halen. Of je wil een online winkel. Je wil met je site goed gevonden worden in Google.
Allemaal zaken die je kan laten doen als je wil. Zorg er dan wel voor dat je behalve genoeg budget ook voldoende tijd voorziet voor de input. Want jij weet waar je naartoe wil met je bedrijf. En dat zal je telkens moeten doorgeven aan de webdeveloper.
Als startend ondernemer heb je dikwijls niet alleen het nodige budget niet maar vaak weet je ook nog niet helemaal waar je naartoe wil met je business.
Dan is het waarschijnlijk beter om de dingen zelf in de hand te nemen. Terwijl je leert hoe, en terwijl je het ook effectief doet, denk je ook veel meer na over de inhoud. En dat komt ook je onderneming ten goede.
Ten derde: met welke technologie ga je je site bouwen?
Ik ga er even van uit dat je geen IT’er bent en dat je gebruik wil maken van een systeem dat je makkelijk kan leren. Voor een professionele website kom je dan al snel uit bij WordPress.
Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om een site te maken bij bijv. Wix of SquareSpace of andere website-builders die alles-in-één-oplossingen aanbieden. Toch is dat, zeker op lange termijn, niet zo’n goed idee.
- Als het je gaat storen bijv. dat je zo veel tijd steekt in iets wat nooit je eigendom wordt.
- Of als je merkt dat al wat je leert over hoe je beter kan scoren in Google, niet echt werkt op jouw site.
- Of als je merkt dat je bij alles wat je wil niet al die opties hebt die WordPress-gebruikers wel hebben.
Als je op dat moment wil overstappen, moet je weer helemaal overnieuw beginnen …