Een naam of een domein voor je website kiezen: hoe doe je dat?
Voorbeeld van een domeinnaam
Elke website heeft een unieke naam. Zo kan je elke website terugvinden op het internet. Die naam wordt ook het domein genoemd.
Een voorbeeld van een domein of naam voor een website is: dewebacademie.be
Het stuk voor de “dot” of punt van een domein
Als kunstenaar kan je bijvoorbeeld je eigen naam gebruiken. Bijv. veerlesmet.com Als mensen je naam kennen, gaan ze dat intikken. Ook als je je naam op termijn bekender wil maken, is dat een goed idee.
Of je hebt misschien een eigen merknaam. Of je bedrijf heeft een naam. Dan is dat ook een goed idee om dat domein te claimen. Bijv. livingartproductions.com
Eventueel kan je ook gaan voor een naam die zegt wat je doet. Bijv. bronzenbeelden.be
Het is vooral belangrijk dat:
- mensen je makkelijk kunnen vinden
- de naam makkelijk te onthouden is
- mensen niet te veel twijfelen hoe het geschreven moet worden. Je gebruikt dus best geen streepjes, cijfers of speciale tekens en neemt best iets waarvan de spelling niet al te moeilijk is.
Redirect of omleiding van een domein
Als je bovenstaande links hebt uitgeprobeerd, dan heb je gezien dat er bij die laatste 2 iets raars gebeurt …
Als je livingartproductions.com intikt, kom je op veerlesmet.com
En als je bronzenbeelden.be intikt, kom je op loosveldt.be/nl
En als je bronzenbeelden.be intikt, kom je op loosveldt.be/nl
Hoe komt dat? Dat is een redirect of een doorverwijzing. Deze domeinen doen niets anders dan doorverwijzen naar een ander domein.
Je kan dus meerdere domeinen hebben en die allemaal naar 1 website sturen. Je bepaalt één “primary domain”. Dat is het domein dat te zien zal zijn in de adresbalk.
Dat kan eventueel voor verschillende redenen interessant zijn.
Het stuk na de “dot” of punt van een domein
Hier heb je bijvoorbeeld .nl voor Nederland of .be voor België.
Internationaal wordt .com het meest gebruikt. Het staat voor “commercieel”. Als mensen niet goed weten wat er na de “dot” komt, proberen ze dikwijls .com
Je hebt ook nog .org , .net , enz.
Meerdere domeinen nemen
Zo kan het dus interessant zijn om zowel de .com als de .nl of .be te hebben. Je kiest één primary domain en bij het andere domein doe je een redirect. Mensen komen dan in beide gevallen goed terecht.
Ook als je al een website hebt en je wil bijvoorbeeld een nieuwe website maken.
Een voorbeeldje: je hebt een bestaande site met de naam mooiesite.nl. Die doet momenteel zijn werk nog maar je wil een nieuwe, betere site maken bijv. met de cursus van dewebacademie.be.
Dan kan je kijken of mooiesite.com vrij is. Indien dat het geval is, kan je daarop je nieuwe site bouwen.Pas als die volledig klaar is, kan je dan kiezen welke van de 2 je als primary domein wil en het andere domein verwijs je door.
Een domein kost ongeveer een €15 per jaar dus dat is niet zo veel. Je kan beter een domein te veel hebben dan dat iemand anders met jouw naam of jouw bedrijfsnaam gaat lopen.
Is het domein vrij?
Sommige mensen nemen domeinen in de hoop dat ze er winst mee kunnen maken. Ze gebruiken ze dus niet voor hun eigen website maar speculeren dat iemand er zal voor willen betalen om het door te geven.
Hopelijk is dat dus niet het geval met het domein dat jij graag wil. Je kan dit controleren
bij SiteGround op het moment dat je je pakket kiest: https://www.siteground.com/shared/step2.htm?p=2
Als het domein niet vrij is, zal je moeten zoeken naar een andere naam. Tot je een naam vindt die vrij is.
Kan je het domein of de naam verkeerd lezen?
Let er ook even op of je jouw naam niet verkeerd kan lezen. Zo was er eens een bedrijf van generatoren in Italië: powergenitalia.com … Jawel 😉
Soms kan het ook de bedoeling zijn. Kijk hier maar eens: wemovesh.it Ja, ja, “they move shit” 😉 Grappig en het werkt!
En ook hier zie je weer een redirect, een doorverwijzing naar https://www.granthendersontankers.co.uk/ Dus ook op die manier kan je meerdere domeinen nemen: een grapje en je echte domein.
Een goede naam zoeken is een creatief proces
Een goede naam of een domein voor je website kiezen, is een creatief proces. Het doet je nadenken over wat je precies doet, wat je wil bereiken, hoe mensen je gaan zoeken enz.