Is WordPress gebruiken om je website te maken een goed idee?

Dit artikel delen:

Is WordPress wel de beste oplossing?

Kan je niet beter alles zelf (laten) programmeren?

Misschien ken je wel iemand die zijn of haar website volledig zelf geprogrammeerd heeft? Of misschien kan je het wel zelf: HTML, CSS, JavaScript, PHP, … ? Of misschien is deze opsomming zelf al Chinees voor jou? Tenzij je vlot Chinees spreekt, dan houdt deze vergelijking geen steek natuurlijk 🙂
In ieder geval, zelfs als je zelf webdesigner en programmeur bent, heeft WordPress nog zo zijn voordelen. WordPress zelf is gratis. En er zijn heel veel mensen die extra “bouwblokken” maken voor WordPress. De zogenaamde plug-ins. Veel van deze bouwblokken of plug-ins zijn ook gratis. Zo kan je bijv. een galerie toevoegen, een formulier, een link met je mailinglijst, een webwinkel enz.
Anders moet je dat ook allemaal zelf gaan programmeren. En dat is een beetje gek. Een beetje zoals opnieuw het warm water uitvinden. Dus zelfs als je neefje of nichtje een programmeer-goeroe is en je website voor jou wil maken met HTML, CSS, JavaScript en PHP of zo dan zou ik het toch nog niet aanraden.
Hoogst waarschijnlijk bestaat er voor alles wat jij wil al een plug-in. Enkel voor bedrijven die een heel specifieke toepassing willen, kan het wel handig zijn om zelf alles te gaan programmeren.
Maar als je de standaard-dingen wil die vele creatieve ondernemers willen, dan kan je beter WordPress gebruiken. En met die standaard-dingen bedoel ik dan: een mooie website geschikt voor pc, tablet en phone, gekoppeld aan een mailinglijst, met een galerie, met een webwinkel met een online betalingssysteem, met een cursus-platform enz.
Ook een veilige site (SSL-certificaat, scanner, …) en snelle site (o.a. caching), geschikt om te werken aan SEO (goed scoren in Google), die voldoet aan de GDPR (Europese privacy-wetgeving), … Dat is allemaal mogelijk met WordPress.
Het is niet efficiënt als je dit allemaal zelf moet gaan programmeren. Zelfs niet als je dat allemaal kan. Maar ik ga er van uit dat de meeste mensen geen programmeur zijn.
Het allemaal op maat laten maken door een programmeur die HTML, CSS, Javascript, PHP enz. gebruikt, gaat ook veel te duur zijn.
Hij of zij zal dan ook een CMS (Content Management System) moet bouwen zodat jij zelf je foto’s en je teksten kan aanpassen zonder hem of haar nodig te hebben. Maar ook dat zit allemaal al standaard in WordPress!
Er zijn ook nog andere content-management-systemen zoals bijv. Joomla en Drupal. Maar voor de kleine ondernemer, de zzp’er, de zelfstandige (in bijberoep) is WordPress de beste optie. Juist omdat het het meest gebruikte systeem is. Daarom bestaan er zoveel extra “bouwblokken” en wordt alles altijd goed onderhouden (belangrijk voor de veiligheid).
Als je je website laat bouwen door een professioneel iemand of door een bedrijf gespecialiseerd in het bouwen van websites, is de kans trouwens ook groot dat hij of zij voorstelt om WordPress te gaan gebruiken.
Dat is goed om weten trouwens. Stel dat je ooit toch besluit om (bepaalde stukken) van je website niet zelf te maken in WordPress: er zijn heel veel mensen/bedrijven die websites in WordPress kunnen maken, aanpassen, uitbreiden, …
Zo ben jij nooit afhankelijk van één iemand of één bedrijf!

Waarom niet één van die online platformen met een geïntegreerde website-builder gebruiken?

Er bestaan een heel aantal websites die je toelaten een website te bouwen op hun website via hun website-builder-software. Zo heb je bijv. Wix, SquareSpace enz.
Het lijkt een perfecte, snelle en makkelijke oplossing. Want je hoeft je nergens wat van aan te trekken: je kan bij hen de naam voor je website kiezen en vastleggen (het domein); je kan je website online zetten en zichtbaar zetten voor iedereen op hun computers (de hosting) en je gebruikt de “website-builder-tool” of het “website-bouwer-programma” dat zij voor jou voorzien om je website mee te bouwen.
Maar is het een goed idee? Als je het op iets langere termijn bekijkt, dan denk ik van niet.
Wat je zeker moet weten, is dat je website buiten hun platform niet bestaat. Dus als je morgen om één of andere reden niet meer blij bent bij hen, dan heb je volgende keuze: je start volledig opnieuw met je website ergens anders of op een andere manier óf je blijft tegen je zin toch bij hen. En dat is volgens mij iets wat je als ondernemer niet wil: té afhankelijk zijn.
Het programma waarmee je je website bouwt, ziet er meestal heel makkelijk uit. Je kan een thema kiezen, blokken verslepen, teksten & foto’s ingeven, lettertypes & kleuren bepalen enz.
Toch kan ook dit soms moeilijker zijn dan je denkt en loop je er toch mee vast. Je kan natuurlijk ook enkel aanpassen wat ze voorzien dat je kan aanpassen. En dat is meestal minder dan wat je zou kunnen in een WordPress-website.
Ook in WordPress kan je een thema kiezen en er zijn er veel gratis. Toch hang je dan ook vast aan wat het thema je al dan niet toelaat.
Maar in WordPress heb je ook plug-ins waarmee je al je pagina’s zelf kan bouwen door blokken te plaatsen, lettertypes en kleuren te kiezen enz. Zodat je zelfs je thema links kan laten liggen als je wil. En dat zonder dat je code moet schrijven of zo. Enkel met blokken slepen, keuzelijstjes, aanvinkvakjes enz
Ook dit is soms moeilijker dan je denkt. Dat is dan weer hetzelfde. Je moet sowieso leren werken met je gereedschap! Maar daarom ook dat je best ineens op wat langere termijn denkt zodat je niet twee keer van nul moet starten.
Met WordPress heb je eventueel ook altijd de mogelijkheid om toch bepaalde stukken erbij te laten maken. Of om toch zelf links of rechts wat HTML of CSS te gaan gebruiken.
Je kan ook je website laten uitbreiden, wijzigen, onderhouden, … door iemand anders. Of door een bedrijf. Er zijn heel veel professionele WordPress-bouwers. Dat is geruststellend.
En dat maakt dat je nooit afhankelijk bent.
Ook niet van het bedrijf dat je website online zet, je “hosting” dus. Want als je je website wil verhuizen naar een andere “provider” (of hostingbedrijf) dan kan je dat doen. Ook de naam van je website (je domein – wat je in de adresbalk ziet) kan je verhuizen als je dat wil.

Dus: is WordPress een goed idee?

Zeker!
  • Het is gratis.
  • Het wordt goed onderhouden.
  • Het is veilig.
  • Het is het meest gebruikte systeem om websites te bouwen.
  • Het heeft een Content Management System zodat je makkelijk je teksten en foto’s kan aanpassen of je berichtjes kan posten.
  • Er bestaan heel veel plug-ins waarvan ook veel gratis en dit voor alle functionaliteiten: een designer om je pagina’s vorm te geven, een galerie, een formulier, een link met je mailinglijst, met social media, een cursusplatform, een webwinkel, online betalen, enz.
  • Er zijn heel veel mensen en bedrijven die met WordPress werken. Je kan dus altijd hulp vinden op verschillende plaatsen.
  • Je bent onafhankelijk. Je kan je website verhuizen als je dat wil.